Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Zivot škole

https://www.kurir.rs/vesti/srbija/2935515/jubilarni-unesco-kamp-u-kikindi-mladi-bez-predrasuda-o-kulturnom-i-nacionalnom-identitetu

 

http://gradski.online/jubilarni-unesco-kamp/

 

И ове године наша школа је организовала десети јубиларни UNESCO камп. Камп је трајао пет дана (2-6. новембра), и за то време угостили смо пет средњих школа из Турске, Бихаћа, Угљевика, Врбаса и Новог Сада. Поред тога, овогодишњем кампу присуствовали су и средњошколци на размени, и то два ученика из Русије, два ученика са Тајланда и један ученик из Парагваја који тренутно похађа врбаску гимназију.

Камп је организован под називом: „МОЈ ГРАД – ТО САМ ЈА!“ а централна тема овогодишњег дружења били су наши идентитети, који су представљени кроз симболичан наслов: „Корени и крила“.

Првог дана организован је свечани пријем делегација, а Камп је отворен тако што су се учесници представили кроз песму, игру и скечеве. Потом је уследила дегустација јела из крајева из којих долазе учесници, па су присутни имали прилику да пробају специјалитете из Новог Сада, Врбаса, Угљевика, Бихаћа и Турске. Већ први дан оставио је на учеснике огроман утисак, па је дружење у школским просторијама трајало до касних вечерњих сати, и сви су с нестрпљењем ишчекивали сутрашњи дан.

Другог дана одржана је радионица “Градски рели“, која је имала за циљ упознавање града (девет пунктова у граду). Након тога, организована је посета Центру за ликовну и примењену уметност, а дан је приведен крају уз музичко – забавно вече „Ми за вас – на сав глас“. Следећег јутра учесници су наставили своје дружење ван Кикинде, будући да су домаћини, након претходног упознавања града, испланирали упознавање околине. Тог дана кампери су посетили ергелу коња у Келебији, Палићко језеро и центар Суботице у којој су посетили и градску куглану.

Четврти дан резервисан је за „Културно благо“ (Културну баштину). Најпре су учесници имали занимљив разговор на тему Стереотипи о националним идентитетима, а потом је уследила заједничка активност – Дрво отисака, која је имала за циљ израду UNESCO стабла на којем је сваки од учесника оставио свој отисак. Други део дана, међутим, протекао је у изради постера са фотографијама на тему „Корени и крила“. Ова активност реализована је по градовима – земљама, а затим је на крају вечери у кикиндској гимназији отворена изложба под истоименим насловом. Овај дан је – према речима учесника – био један од најузбудљивијих на Кампу, а томе је допринела и завршна радионица на тему „Тајни пријатељ“.

Последњег дана организована је „Мрежа пријатеља“ и уприличене су завршне активности након којих су све делегације испраћене из Кикинде. Учесницима на Кампу уручени су сертификати и пригодне награде, а пријатељи су међусобно разменили поклоне који ће их сећати на петодневно дружење у Кикинди и на пријатељства која ће се тек градити у наредним годинама.


 

 
Свети Јован Шангајски
Anketa
Zašto volim GIMNAZIJU:
 
Ko je na vezi !
Imamo 11 gostiju na mreži
Statistika
Broj pregleda članka : 1078937