Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Zivot škole

Прекогранична сарадња

Просветни радници ОШ ''Жарко Зрењанин'' и Гимназије ''Душан Васиљев'', у оквиру пројекта прекограничне сарадње, били су 2. и 3. априла гости Гимназије ''Доситеј Обрадовић'' из Темишвара.

Српско школство у Румунији има дугу традицију, и један од проблема српске заједнице у тој земљи је како сачувати образовање на матерњем језику. Данас у Румунији постоји шест српских четворогодишњих школа, једна осмогодишња школа и гимназија и две катедре за српски језик и књижевност на Универзитету. У Темишвару постоји и ради српска Теоретска гимназија „Доситеј Обрадовић“ у оквиру које функционишу одељења од 1. до 8. разреда, односно 9 – 12. разред, тј. 1-4. разред школе са око 220 ученика. У циљу очувања језика, језичке културе и историје наставници српског језика Дубравка Војводић, Божана Мирков и историје Драгана Француски, Јелена Думитров одржали су часове ученицима виших разреда основне школе и гимназијалцима, а учитељ Душан Беловић ученицима нижих разреда.

Гости из Кикинде имали су прилику да се упознају са начином функционисања школе, дневним распоредом, који се поприлично разликује од распореда активности у нашим школама. Редовна настава почиње у 9.00, трајање једног школског часа је 50 минута, а одмори су 10 минута, осим паузе за ручак која је дужа. Домаћини су истакли да су укључени у разне пројекте сарадње, али да је овакав вид сарадње, где су се држали часови, нешто ново и веома интересантно и за њих, а и за ученике.

Уз општи утисак да је посета била веома успешна, договорен је низ даљих активности које ће ову сарадњу подићи на још виши ниво.

На крају, у име свих просветних радника који су се у ову активност укључили, домаћинима преносим велику захвалност на срдачном дочеку.

 

Директор ОШ ''Жарко Зрењанин'', Фаркаш Тихомир


 
Свети Јован Шангајски
Anketa
Zašto volim GIMNAZIJU:
 
Ko je na vezi !
Imamo 22 gostiju na mreži
Statistika
Broj pregleda članka : 1075467