Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Zivot škole

Gimnazijalci nekad

31.3.2008.          Vek i po od osnivanja kikindske gimnazije „Dušan Vasiljev“

Rasadnik umnih ljudi

Đaci ove obrazovne ustanove bili su Vesna Čipčić, Milivoj Jugin, Jovan Ćirilov, Predrag Bubalo, Miroslav Antić, Sava Veselinov i druge poznate ličnosti iz sveta kulture, umetnosti, nauke i politike

KIKINDA - Gimnazija „Dušan Vasiljev“ obeležila je veliki jubilej, 150 godina postojanja i rada. Elitna obrazovna ustanova osnovana je 1858. godine kao realka na nemačkom jeziku da bi devetnaest godina kasnije prerasla u gimnaziju. Nastava na srpskom jeziku uvedena je 1. marta 1919. godine. Četiri decenije kasnije kikindska gimnazija ponela je ime poznatog i prerano preminulog pesnika Dušana Vasiljeva. Veliki jubilej obeležen je svečanom akademijom kojoj je prethodila izložba učeničkih radova u holu gimnazije i fotografija o prošlosti škole. U galeriji „Tera“ upriličena je izložba umetničkih radova sedamnaestoro bivših gimnazijalaca, a u Istorijskom arhivu izložena bogata arhivska građa najpoznatije obrazovne ustanove u gradu.

- Kroz gimnaziju je za ovih 150 godina prošla reka đaka od kojih su mnogi postali umni ljudi iz sveta nauke, kulture, politike ili sporta. Vesna Čipčić, Milivoj Jugin, Jovan Ćirilov, Predrag Bubalo, Miroslav Antić ili Sava Veselinov tek su neka od brojnih imena koja su put ka uspešnim karijerama trasirala školovanjem u ginaziji. Svake godine naši đaci ističu se na takmičenjima iz svih oblasti. Fakultete upisuju sa maksimalnim brojem poena, a posle završenih studija postaju uspešni stručnjaci. Gimnaziju danas pohađa 550 učenika o čijem obrazovanju brine 45 profesora. U godini jubileja očekujemo da će nam nadležni odobriti uvođenje filološkog odeljenja. Na konkursu Ministarstva prosvete dobili smo zeleno svetlo za uvođenje informatičkog smera, navodi direktor gimnazije Jelena Sekulić i podseća da je od 2003. godine gimnazija ušla u veliku porodicu UNESKO škola.

NAJVAŽNIJI DEO ŽIVOTA

Poput akademskog slikara Zdravka Mandića i za njegovog gimnazijskog druga književnika Đoku Stojičića kikindska gimnazija je bila najvažniji deo života: - Sećanja još nisu izbledela na profesora srpskog jezika Marka Andrejevića ili profesora matematike Stjepana Heldriha. Bio sam deo generacije koja je imala najmanje slabih ocena iz matematike. Zanimljivo je da bi se svi rastužili kada bi zvono označilo kraj časa tog predmeta koji nam je bio omiljen - podsetio se gimnazijskih dana Stojičić.

 

Zgrada gimnazije stara je više od sto godine i zaštićeni je spomenik kulture. Sekulićeva kaže da uslovi rada za đake i profesore nisu idealni i da je potrebno da se adaptiraju krov, podrumske prostorije, učionice i ostali delovi vremešne zgrade. Za započeto uređenje školskog dvorišta gradski oci izdvojili su 27 miliona dinara. U toku je uređenje školskog dvorišta koje će poprimiti izgled modernog sportskog zdanja. Sem terena za mali fudbal, košarku i ostale sportove planirana je izgradnja tribina sa rasvetom kao i tartan staze za atletiku.

 

 
Свети Јован Шангајски
Anketa
Zašto volim GIMNAZIJU:
 
Ko je na vezi !
Imamo 49 gostiju na mreži
Statistika
Broj pregleda članka : 1080402