Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Zivot škole

Stevan Nađ Perge

KIKINĐANIN OSMISLIO NOVU GENERACIJU RAČUNARA

(7) Send to friend PrintPetak, 14. Januar, 2011. Autor: Saša Urošev

Stevan Nađ Perge je rođen u Kikindi. Tu je i srednju školu završio. Ali, sad je u belom svetu. Doktorirao je fiziku. Osmislio je novu generaciju računara

 

KIKINDA - Gde drugo Lala da doktorira, nego u zemlji lala?
To je u najkraćem opisan trenutni status mladog naučnika koji je tek napunio 30 godina. Stevan Nađ Perge je iz Kikinde otišao u Holandiju. U Zemlji lala je doktorirao fiziku. Tako se pridružio reci bez povratka koja se u Srbiji zove odliv mozgova.

Na čuvenom Univerzitetu u Delftu, u kome se edukuje oko 15.000 studenata i 1.000 doktoranata, Stevan je prošle godine doktorirao. Ukoliko se njegova doktorska disertacija i naučno-eksperimentalni rad jednoga dana pretoče u stvarnost, svet će dobiti sasvim novu generaciju računara.

Stevan i njegove kolege proučavaju mogućnost pravljenja računara koji će kao jedinicu informacije koristiti spinove pojedinačnih elektrona:
- Suština istraživanja ogleda se u tome da računari umesto današnjih čipova koriste spinove. Takvi računari bili bi mnogo brži i moćniji. U teoriji je pokazano da bi takav računar mogao da radi. Drago mi je da smo napravili prve korake u tom pravcu - otkriva Stevan za Kurir.

Neposredan i komunikativan, mladi naučnik priznaje da ga je fizika očarala još u osnovnoj školi, pa još tada za njega nije bilo dileme u odabiru životnog poziva. Nakon završenih studija fizike u Beogradu, odlučio je da naučno usavršavanje nastavi u Holandiji. Na doktorskim studijama se, kao jedini iz Srbije, priključio vodećoj evropskoj grupi istraživača iz oblasti eksperimentalne fizike.

Njegova istraživanja pomno se prate u naučnim krugovima, a neke od radova objavio je u svetski poznatom časopisu Nejčer:
- Poput Kikinde, i u Delftu, gradu sa oko 100.000 stanovnika, bicikl je glavno prevozno sredstvo. Iako već imam neke ponude, izvesno je da ću u narednih šest meseci do godinu dana ostati na Univerzitetu, koji ima dugu tradiciju eksperimentalne fizike. Generalno, Holanđani nisu mnogo zainteresovani za izučavanje tehničkih nauka. Zato daju mogućnost strancima da se na ovom univerzitetu usavršavaju i doktoriraju - priča Stevan.

(izvor Kurir-info)

 

 
Свети Јован Шангајски
Anketa
Zašto volim GIMNAZIJU:
 
Ko je na vezi !
Imamo 37 gostiju na mreži
Statistika
Broj pregleda članka : 1075395