Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Zivot škole

UKROĆENA GOROPAD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mladi Kikinđani na školskom pozorju

 

Predstava "Ukroćena goropad" u izvođenju trupe Gimnazije  "Dušan Vasiljev" trijumfovala je na Školskom pozorju koje je  od 12. do 14. maja održano u Novosadskom pozorištu.  Nagrade Kikinđanima dodeljene su u pet kategorija: za  scenski govor, za poseban scenski elemenat i razigranost  ansambla te nagrada publike za najbolju predstavu pripale su  celom ansamblu, dok je Marko Olbina u ulozi Petručija  osvojio nagradu za glumačku bravuru, a rediteljka predstave, profesorka Marija Miljković nagradu za adaptaciju teksta. Odluke je doneo žiri koga su činili teatrološkinja Milena Leskovac, reditelj Voja Soldatović i glumac Jugoslav Krajinov.
Ovaj uspeh kikindskih gimnazijalaca značajan je pre svega jer se radi o prvom pojavljivanju na jednom pozorišnom festivalu, iako se ova smotra učeničkog teatarskog stvaralaštva u Vojvodini održava već šesnaestu godinu. Nastup gimnazijalaca praćen je burnim aplauzom u sali prepunoj učenika ali i pozorišnih znatiželjnika i stručnjaka koji su prisustvovali ovoj smotri stvaralaštva mladih. 
Osim kikindske, nastupile su trupe iz Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Subotice i iz škole domaćina u Novom Sadu. Svakoga dana je nakon izvedbe dve predstave u prepodnevnim terminima održavan okrugli sto o pozorišnoj umetnosti. Poslednjeg dana o pozorištu kao o umetnosti trenutka je govorio poznati reditelj Tibor Vajda. Pored ostalog, on je uputio pohvale glumcima iz "Ukroćene goropadi" jer su odlično "prebacili" Šekspira u današnje vreme, za razliku od mnogih pokušaja sa kojima se on susretao.
Dugogodišnja organizatorka Školskog pozorja profesorka srpskog jezika i književnosti Sonja Bjelogrlić je izjavila da je ovogodišnja selekcija bila teška, prvenstveno zato što su, po njenim rečima, predstave bile izvanredne, a što ujedno govori o prestižu i ugledu koje je Školsko pozorje steklo.

- Ono što sam uvek želela je da Pozorje upotpunimo kompletnim trodnevnim boravkom svih učesnika u Novom Sadu. Tada bi to zaista bio jedan vrhunski festival. Svi učenici bi imali priliku da odgledaju sve predstave i prisustvuju okruglim stolovima i radionicama. Mnogi od učesnika navode da im je ovo bilo jedno od  najlepših iskustava u životu pa ćemo se potruditi da i narednih godina opravdamo njihovo poverenje - rekla je profesorka Bjelogrlić.
Kikindski gimnazijalci nastupili su dva sata nakon dolaska u Novi Sad, a jedva da su stigli postaviti scenografiju. Povratak je usledio istog dana, nakon dodele nagrada.
Profesorka Marija Miljković je prezadovoljna uspehom njene gimnazijske trupe. Ona već četiri godine priprema po jednu predstavu sa učenicima svih godina, a ovo je prvi put da je odlučila da se prijavi za festival. Za svaku od njih, osim režije, ona je uradila adaptaciju teksta, scenografijui kostimografiju.
- Priprema pozorišne predstave u školi je jedinstvena prilika da se učenici sretnu sa ovom umetnošću. Za nas je posebno zadovoljstvo što smo već na prvom našem nastupu na Pozorju osvojili priznanja - navela je profesorka Miljković primajući nagrade poslednjeg dana festivala.

Budući lekar najbolji glumac

- Spremali smo predstavu četiri meseca, a svidela mi se moja uloga zato što sam našao neke sličnosti sa likom i lako sam i sa uživanjem ušao u nju. Imao sam u planu da studiram glumu u Beogradu, ali sam se odlučio za medicinu - izjavio je učenik četvrtog razreda Marko Olbina, glavni glumac koji je na dan nastupa na Pozorju slavio rođendan i čija izvedba je umnogome doprinela zapaženosti kikindske predstave.

Trupa

Predstavu je režirala profesorka Marija Miljković, za muziku i svetla bila je zadužena  Ljiljana Knežević, a na sceni su nastupili Marko Olbina, Ivana Vlajkov, Jovana Jagodić, Vladan Vidicki, Strahinja Sudarov, Mladen Ćeran, Mirko Đenić, Kai David Melank, Aleksandar Simić, Marina Rajkov, Dijana Jakovljević, Dragan Bajić, Nikola Jolić i Marijana Budovalčev.


Autor teksta: Mila Melank

 
Свети Јован Шангајски
Anketa
Zašto volim GIMNAZIJU:
 
Ko je na vezi !
Imamo 30 gostiju na mreži
Statistika
Broj pregleda članka : 1075366